Køb den rigtige kaffekværn
28. december 2010 | Diverse ForbrugerguidesKaffe er godt. Friskmalet kaffe er en nydelse. Hvis man gerne vil lave en rigtig god kop kaffe så bør man overveje at investere i en kaffekværn. Man skal gøre sig følgende overvejelser; vil man kun lave stempelkaffe eller vil man også have mulighed for at male kaffebønnerne til filterkaffe og espresso. Og om man gerne vil male bønner til mere end 8 - 10 kopper af en omgang. Så skal man have en lidt større og også dyrere kværn.
Kaffekværn til stempelkaffe
Hvis man kun ønsker at lave kaffe på en stempelkande så behøver man ikke at bruge mere end 200 - 300 kr. Den billigste testede kaffekværn koster kun 100 kr. og vandt som den bedste i en test fra Politiken. Men testen viser kun hvor god den er til at kværne og viser ikke noget om holdbarheden. Det er en Exido kaffekværn. Mærket har jeg ikke så gode erfaringer med.
En god og stabil kværn til en rimelig pris er coffee mill fra OBH Nordica. Den koster 250kr. Den kan ikke indstilles til en bestemt formalingsgrad, men det afgøres af hvor længe man maler.
I Sverige har Solis Scala kaffekværn vundet en test. Den koster ca 1290 kr. Den kan indstilles til fin, mellem og grov. Solis Scala 166 er en rigtig god kværn og den eneste af de otte testede hvor indstillingen af antal kopper stemmer overens med mængden af malet kaffe man får.
Flade knive eller koniske?
Kaffekendere mener også at knivene i kværnen har en betydning for kaffe smagen. Efter sigende skulle kværne med koniske knive være de bedste da aromaen holder sig bedre end hvis det er malet med flade knive. Men langt de fleste ville være rigeligt udstyret med en god kaffekværn. Friskheden er vigtigere end hvordan bønnerne bliver malet.
Ingen af de ovennævnte kværne egner sig til espressokaffe da de ikke maler fint nok. Men rigtig mange espressomaskiner har indbygget kværn.
Gode råd til den bedste kaffe
Kværning og kværningsgrad
Sørg for at kaffen er helt friskkværnet, der går ikke mange minutter før det allerede sker ændringer i smagen når de malede bønner kommer i kontakt med den atmosfæriske luft. Allerede 3 dage efter kværning er en del af smagsstofferne fordampet. Grov , mellem eller fin?
Som hovedregel kan man sige at des hurtigere vandet løber igennem, des finere skal kornene være for at trække smagen ud. Finmalet kaffe der trækker for længe bliver syrlig. Grove korn egner sig til stempelkande og fine korn til espresso.
Temperatur
Den bedste temperatur til brygning af kaffe er 94° - 96° C. Denne temperatur opnår man med en elkedel ved at lade den stå 1-2 min. fra den har kogt til man hælder vandet over de friskmalede bønner.
Vedligeholdelse
Sørg for at rengøre dit udstyr da kværnet kaffe indeholder olier som efter få dage begynder at harske
og det giver en grim bismag. Til kaffekværnen er det smart med en lille pensel man lige kan få de sidste rester ud med.